Стойчо Младенов гостува на Росен Петров в предаването "Нека говорят..." по bTV. Бившият треньор на ЦСКА, който бе уволнен скандално, разказва всичко за раздялата си с клуба

"Направих всичко възможно в 10-те месеца, в които бях в ЦСКА, за да направя така, че в клуба да се работи професионално. Този клуб е институция, клуб, с който всички в България, а и не само в България, са се съобразявали. Побеждавали сме германски шампиони, испанки шампиони, английски шампиони.
В последните няколко години обаче ЦСКА няма този блясък, който трябва да има. Вместо да се гради се разгражда", каза Стойчо Младенов пред Росен Петров.

Уволниха те дисциплинарно. Какво се случи?

Това, което се случи, бе шокиращо за мен. Буквално броени часове, 48 часа, преди началото на зимната подготовка, точно когато ми най-сетне ми бе позволено аз сам да си правя селекцията и аз го направих, се случи това нещо. Бях махнат с едно обяснение, което и до ден днешен ми е странно. Уволниха ме, защото не съм е явявал на работа няколко дни. Тези няколко дни бяха всъщност отпуската, която един треньор определя. Разбира се, всичко това е неправомерно, но това в съда ще се докаже.

Но защо? Аз не разбирам мотива...

Като се върнем назад и видим действията, които се предприеха, хората, които дойдоха... Имам предвид Йешич. Обявиха после за несходство в характерите ни, но после се чу за бизнесинтерси. Нещо по сръбска линия, за да се вземат няколко града да се чистят от страна на фирма „Титан”. После пък изгониха Йешич, защото не бил удобен на 2-3 футболисти. След това доведоха нов, който е удобен на тези двама-трима... Всичко това е непрофесионално. Доказва, че треньорът в ЦСКА е г-н Никой. Взимат се големи имена, но те се петнят. Петнят се по всякакъв начин.

А с Тодор Янчев какво се случи?

Тошко Янчев е човек, който с тази си постъпка ще остане завинаги в моето сърце. Той виждаше какво е отношението към треньора, виждаше какво става. Това, което той предприе, е нещо, което го издига и му дава ореол. Той ще бъде завинаги обичан от феновете на ЦСКА. Янчев загърби професия и всичко и взе решение да се опълчи на това ръководство.

Чуха се доста обвинения, че си алчен, че си го направил за пари...

Самият факт, че се отказах от неустойката, за да може да няма проблеми ЦСКА и да вземе лиценз, показва дали съм алчен или не. В крайна сметка на мен това ми е било предложени и аз съм го приел. Не искам да коментирам заплата си, то всички я знаят вече. Те от ЦСКА сами си я извадиха заплатата, която така и не ми дадоха. Няма друг такъв клуб в света, който сам да си компрометира треньора си и то с фалшиви компромати. Да изкарва месечното възнаграждение на треньора си и да цапа името му.

За каква сума става въпрос? Вярно ли е това, което се чува за 40 000 лева?

Да, близко е. Но в крайна сметка моите знания струват пари. Те са ми ги предложили, аз съм ги приел. Не искам да коментирам финансовата страна, защото тя никога не е била най-важното нещо за мен. Да важно е, защото храним семейства, но когато Иво Иванов ме извика за отчет и ми каза, че ще трябва да ни намали наполовина заплатите на мен и моя екип, ние се съгласихме. Само нашите заплати бяха намалени. До този момент на никой друг не са му пипнали възнаграждението. Бих го направил не само за ЦСКА, а за всеки друг клуб

Какви дела водиш в момента срещу ЦСКА?

В момента никакви. Остава още малко време, но ако до края на другата седмица не изчистят задълженията си към мен, ще бъда принуден да водя дела. Давам им възможност да докажат, че са коректни към мен.

Какво би казал на шефовете на ЦСКА, на г-н Борисов?

Аз работих основно с него и в началото, първите 6 месеца, не можех да се нахваля от отношенията си с него. Всичко беше много професионално. Проблемът идваше на следващия ден, когато всичко се завърташе на 180 градуса и нямаше нищо общо с това, което сме говорили. Не знам кой му повлия, не знам кой му говореше. Само можем да гадаем.

Ако треньорът е г-н Никой, кой е Някой в ЦСКА?

Не знам. Нямам идея.

Би ли се върнал в ЦСКА?

Да, бих се върнал. Бих се върнал, но не и при тези хора, с тях няма как да стане. Те ме ненавиждат и го доказаха с всичките си действия през всичките тези месеци. Не мога да работя с хора, които ме оцапаха така, както никога преди не са го правили в живота ми.

Аз искам да съм треньор в България. Има моменти от живота, които човек не трябва да изпуска. Преди две години ми се роди внучка. Аз бях е Египет и не можах да присъствам на раждането й. Иска ми се да съм тук за тези моменти, моменти, които са много по-важни от това да отидеш да работиш за някой клуб в чужбина.
 

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО!