Христо Стоичков похвали новата звезда на националния ни тим Александър Тонев. Треньорът на Литекс даде обширно интервю за полския вестник ''Супер Експрес''.

"Тонев е интелигентен футболист, който се превърна в звезда в полското първенство. Сега е на път да премине в голям чуждестранен отбор. Сега всички говорят за него, защото вкара хеттрик на Малта в световните квалификаци и изведнъж всички видяха качествата му.

Впечатли не само мен. На мача срещу Дания имаше 80 скаути, като половината от тях гледаха изявите на крилото на Лех. Не е случайно, че започна да се говори за негов трансфер в Англия, Шотландия и Италия.

Дали прилича на мен? Не обичам подобни сравнения. Той трябва да играе като Тонев, не като Стоичков. Най-добрите копия винаги са по-лоши от оригинала. Но може да се каже, че има прилики между нас - той е борбен, нестандартен, бърз и има силно влияние", коментира Христо Стоичков.

Легендата на Барселона припомни, че Лех е искал да вземе Спас Делев от ЦСКА, но в крайна сметка полският клуб привлече Александър Тонев.

"Когато препоръчах Тонев на поляците, бяха сигурен, че скоро той ще разкрие огромния си потенциал. Тогавашният треньор на Лех Бакеро, мой приятел, дойде в България за Спас Делев от ЦСКА. Тогава го посъветвах да погледне и Тонев. Когато Лех избра само Тонев, бях сигурен, че полският клуб е направил голям удар с този трансфер. За две години той отбеляза голям напредък в кариерата си. Но най-доброто му предстои.

Гледах мача срещу Пяст, когато той вкара гол след страхотен пробив. Когато пое топката, усетих, че ще използва бързината си и ще вкара. Беше невероятно. Това е голът на живота. И аз имат колекция от такива голове", каза Стоичков.