Хелзинкският комитет изпрати отворено писмо до председателя на Управителния съвет на ПФК Левски Иво Тонев. Причината е грозната проява на част от привържениците, които издигнаха фашистки лозунги по повод годишнина от рождението на Адолф Хитлер по време на мача Литекс - Левски на 20 април.

Ето какво се казва в писмото:

Уважаеми господин Председател,

Повод за настоящето писмо до Вас e скандалната акция, състояла се по време на мача Литекс - Левски на 20 април 2013 г. в град Ловеч. На въпросното събитие привърженици на всеки един от двата отбора издигнаха лозунги, отбелязващи годишнината от рождението на Адолф Хитлер - лидер и идеолог на един от най-жестоките, кървави и позорни тоталитарни режими на отминалия 20 век.

Освен лозунги, бяха издигнати и знамена със символи на нацистката Германска империя (Трети райх). По повод акцията Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз наказа ПФК "Левски" с глоба в размер на 37 500 лв., а футболният клуб, както и Националният клуб на привържениците на Левски, се разграничиха от постъпката на извършителите. Наричаме случилото се "акция", тъй като то в никакъв случай не е "инцидент". инцидентите са произшествия - непредвидено
случили се по силата на обстоятелства неприятности.

Случилото се миналата събота не е инцидентно; то е поредна организирана проява от този род, част от последователно групово поведение. Не можем да не отчетем с притеснение, че ПФК "Левски" видимо
омаловажава постъпката. В съобщението, което цитираме по спортни медии, тъй като не го открихме в сайта на клуба, пише: ПФК Левски и Национален клуб на привържениците на Левски рязко се разграничават от действията на малка група фенове и издигнатите от тях плакати по време на мача с Литекс в Ловеч. Работи се по разкриването на самоличността на извършителите на това деяние, след което те ще понесат своята отговорност. ПФК
Левски и НКП категорично заявяват, че няма да допуснат занапред, заради шепа хора да страдат футболния клуб и всички, които обичат Левски.

Най-дълбоката загриженост от страна на клуба, която четем от тези редове, е свързана с имиджа и финансовото благосъстояние на "Левски". Клубът се "разграничава", но не осъжда; клубът ще търси отговорност, но неясно каква; клубът не заявява ясно и отчетливо защо постъпката се счита за неприемлива, той "не знае", че тя е противоправна според българското и европейското законодателство; клубът не знае, че много от т.нар. "ултраси" - крайни футболни фенове - изповядват и популяризират дясноекстремистки, неонацистки, расистки, ксенофобски и хомофобски идеи; клубът не знае тези думи и не ги използва; клубът не комуникира нито едно от тези неща с привържениците си и с медиите по ясен и категоричен начин. Адолф Хитлер, като абсолютен диктатор и агресивен военачалник, предизвиква Втората световна война, довела до смъртта на над 35 милиона души.

Той превръща псевдонаучната расова теория и етично порочната евгеника в държавна политика, а оглавяваният от него режим погубва в концентрационни лагери между 5 и 6 милиона души по расистки, ксенофобски, хомофобски, евгенични и политически причини. Тези са причините поведението на привържениците на отбора ви на 20 април т.г. да е недопустимо, а не финансово бреме, което ще понесете заради тях.

Футболният клуб не може да е пряко отговорен за действията на частни лица. Но футболният клуб може да е отговорен за посланията, които изпраща, и политиката, която поддържа, по отношение на въпросите на демократичните ценности, равното третиране и човешките права. Послания, адресиращи тези въпроси по открит, отчетлив, достъпен, ясен и понятен начин - това е, което може да катализира промяна. То е добро не само за финансовия баланс на ПФК Левски; то е добро за обществото ни като цяло и за средата, в която ще растат бъдещи български футболисти и почитатели на този спорт.
Не можем да допуснем, че Левски като клуб - един така силен символ на обединението на огромна група хора - няма потенциал да върши тази благородна задача. Но можем да допуснем - а и обстоятелствата ни принуждават да го направим - че ПФК Левски няма воля ефективно да адресира този проблем.

За втори път Български хелзинкски комитет се обръща към ръководството на ПФК "Левски" по подобен въпрос. Първият път повод бяха расистките обиди срещу футболистите Базил де Карвальо и Дъстли Мюлдер след мача Левски (Сф) - Ботев (Пд) на 19.08.2012 г. Тогава не получихме отговор от ръководството на клуба; не получихме детайли относно инцидента и това как се е стигнало до него; не получихме гаранции, че лицата, участвали като стюарди на посочения мач, в бъдеще ще бъдат отстранени от изпълнение на тази отговорна роля; не получихме план за мерки, които ще бъдат предприети за предотвратяване на бъдещи подобни инциденти; не получихме уверение за промяна в политиката на връзките с обществеността, която да адресира расистки, ксенофобски, ислямофобски, хомофобски и неонацистки изяви на футболните фенове; не бяхме уведомени текстът на писмото ни да е публикуван в сп. "Само Левски".

Надяваме се бъдещото ни, трето писмо до клуба да бъде приветствие за предприети от вас адекватни, активни и системни мерки по отношение на изброените проблеми. В противен случай декларациите за разграничаване от подобно поведение няма как да бъдат разбирани като нищо друго, освен като бланкетни, празни откъм реално съдържание и предполагащи фактическа подкрепа за нарушителите. Писмо относно идентичната акция от страна на привърженици на ПФК Литекс ще бъде изпратена и до ръководството на този клуб.

С уважение,
Радослав Стоянов
Експерт анализи и комуникации, Български хелзинкски комитет