12 града срещу шистовия газ. Към инициативата се присъединиха и българите в няколко европейски столици, като Лондон, Париж и Копенхаген.

София

В столицата шествието тръгна от центъра и се придвижи до Народното събрание. Стотици поискаха забрана на технологията „хидравличен удар”.

„Имаме поет ангажимент от парламентарната група на ГЕРБ, че ще подкрепят мораториум за забрана на технологията за добив и проучване на шистов газ”, каза Ангел Славчев, съорганизатор на протеста.

Шумен

В Шуменеско се намират голяма част от терените, предвидени за проучвания за шистов газ. За това и днешният протест събра над 200 души.

„Трябва да сме отговорни към това, което се случва в момента в България и всеки трябва да изрази своята съпричастност и позиция като гражданин на една демократчина държава”, коментира младеж, един от демонстрантите.

Добрич

Главният прокурор и омбудсманът да се самосезират и да проверят концесиите за проучване за шистов газ, поискаха в Добрич.

„Смятаме, че няколко човека са влезли в корупционни схеми, не ни е известно  кои са, но правителството е длъжно, особено Бойко Борисов е длъжен да ги открие и да им иска оставката", смята Пепа Ангелова.

Друга жителка на Добрич сподели, че според нея това, което ще се случи след евентуалното добиване на шистов газ с тези технологии, е немислимо.

„Чернобил просто ще бъде като детска игра", коментира тя.

Варна

Във Варна над 1000 души се включиха в протеста. Въпреки, че нямаха разрешение, блокираха движението по булевард „Мария Луиза". До сблъсъци с полицията не се стигна. Тълпите от демонстранти скандираха: „Българи, вдигнете се! Недейте само вкъщи да си изразявате мнението, улицата е наша. Там е нашата сила."