"Струва ми се, че Волен Сидеров до голяма степен не е запознат с дейността и на МВР, и на ДАНС. Да не говорим за това, че според закона за ДАНС тази комисия няма никакво право да изслушва хора като мен”, коментира в студиото на предаването "Тази сутрин” бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов.

"В закона е записано - комисията за ДАНС има право да изисква сведения от служители на ДАНС. Аз не съм бил такъв, а и сега не съм такъв. Но в крайна сметка от уважение към институцията отидох.

Доколкото зная, там стенограмите са секретни. Не бих препредавал разговор. Но конкретно. . . ако трябва да говорим около въпросите на вашите колеги, които ме чакаха отвън, отново ставаше въпрос за конкретното назначение - нещо, за което съм говорил многократно. И ми прави впечатление, че аз съм един от малкото хора, които се появяват пред камери и отговарят на въпроси. Много други ги няма и мълчат.

Бившият министър посочи, че е получил предложение от генерал Атанасов. „Това многократно е казвано. В това предложение основният мотив е, че Алексей Петров, благодарение на своята дейност и контакти, би могъл да предоставя информация, която има своето значение за осъществяване дейността на Национална служба за сигурност. И аз съм сигурен, че ако с човек като него се работи целенасочено, действително биха могли да последват някакви добри резултати.

За дейността на контраразузнаването на една държава не може да се говори в подробности. Затова използваме общата формулировка. И бих посочил и едно изказване на сегашния главен прокурор, който беше казал, че докато Петров е бил в ДАНС те са работили заедно много добре.

Винаги, когато човек се занимава с управление, би могъл да допусне определена грешка. Сега, да коментираме дали това назначаване е грешка или не, мисля, че е твърде рано. Вчера вашите колеги ме попитаха - срамувате ли се за това назначение. И аз им казах - твърде рано е да се срамувам.

Все пак ние сме правова държава, има презумпция за невиновност, която е заложена, първо, в конституцията и после в Наказателно-процесуалния кодекс. Никой към този момент не знае какво е точно обвинението и на какви доказателства е обосновано. И в същото време наблюдаваме един процес, в който много хора се опитват да трупат рейтинг на база на темата, опитват се да реализират някакви свои политически сметки.

Примерно самият Волен Сидеров в едно интервю беше казал - ще направим изслушвания на тези, тези и тези лица, с което ще бъдат ударени близки на Иван Костов. Всичко хубаво, обаче аз нямам претенциите да съм близък на Иван Костов. Пътищата ни се разделиха през 2001 година и оттогава нямаме някакъв особен контакт. Аз просто съм бил един от министрите в правителството, ръководено от Иван Костов. И в случая, когато говорим за нещо, за което той дори не е знаел, няма как да бъде ударен”, коментира Йорданов.