Изборите наесен ще бъдат най-трудните за последните 20 години. Това заяви в обръщение към участниците на 47-ия конгрес на БСП лидерът на партията Сергей Станишев.

Основната задача на червените делегати беше да изготвят платформа за президентските избори. Очаквано в словото си лидерът Сергей Станишев анализира недостатъците на сегашното управление. И заяви, че в момента страната се управлява от групировка, жадна за власт и богатство.

Според Станишев евентуална загуба на изборите през есента може да погуби червената партия. Лидерът на БСП определи червените като реална алтернатива на ГЕРБ и призова съпартийците си за пълна мобилизация наесен.  Конгресът на БСП утвърди платформите за президентските и местните избори и прие политическа декларация по повод 120-годишнината на партията

Типично в духа на времето, когато "другарю" беше общоприето обръщение, и на 47-ия конгрес не липсваха порядки от преди прехода. В обедната почивка храната се раздаваше с купони и то само за утвърдени партийци. Конгресът на червените ще се запомни и с луксозният автопарк на делегати, членове и гости на партията.