Правилото гласи: "Още малко в чинията бързо се превръща в още няколко сантиметра около талията". Така, без да се усетим, освен хубавите спомени, от почивката се връщаме и с два-три килограма отгоре.
От значение е не само колко ядем, но и къде. Диетолозите вече определиха кои са страните, които добавят най-много сантиметри към талията. Оказва се, че това са Америка, Карибите и Франция.
Защо е така - отговаря шеф Петров: „Безусловно това не е тайна за никого, защото в замразените храни и тези полуфабрикати се съдържа голямо количество натриев хлорид. Консумира се в големи количества също така и глутаматът. И двете неща имат функциите да задържат водата”.
В карибската кухня пък една от основните съставки е... захарната тръстика. Истинско предизвикателство за организма е и третата държава в класацията – Франция.
Шеф Петров нарежда сред опасните дестинации и Италия. Комбинацията между паста и зехтин гарантира бързо завръщане на тлъстините. Съветва да се спазва едно основно правило - не повече от пет грама сол на ден.