Властите обмислят са премахнат допустимите за кормуване до 0,5 промила алкохол в кръвта на шофьорите.

Новата мярка срещу войната на пътя обяви в предаването “Код криминално” по bTV Action председателят на вътрешната комисия в парламента Анастас Анастасов.

„В някои държави от ЕС вече преминаха и слязоха на тази нулева граница. Явно хората са преценили, че е много по-важно да запазиш човешкия живот, отколкото да мислиш дали да изпиеш една или две бири", заяви Атанасов.

До месец комисията ще излезе с конкретно предложение. Според председателя на Съюза на автомобилистите в Бургас ползата от новата мярка е съмнителна.

„Знаете, че тези, които употребяват алкохол, нищо не ги спира и те ще продължават да си употребяват алкохол. Всеки уред има грешка и при 0,1, когато имаш алкохол, ти веднага ще подлежиш на санкции",  уточни Васил Михалев, управител на СБА – Бургас.

От КАТ отказаха да коментират преди промяната да е влязла в сила, но обясниха, че чисто практически трябва да има минимална граница. В противен случай ще се налага взимане на проби до безкрай.  

Против промяната са и лекари, тъй като много храни, лекарства и напитки - дори натуралния сок и ментовите дъвки, могат да повишат нивото на алкохол в кръвта.

„Много от медикаментите са спиртни извлеци на дадено активно вещество. Именно този спиртен извлек може също да се позитивира в кръвната проба", обяснява д-р Златко Янев, анестезиолог-реаниматор.

Позициите на шофьорите са на двата полюса. Твърдо „за" идеята пък се обявиха фирми, които се занимават с възстановяване на контролни точки.