Сапьори влязоха на територията на завода за взривни вещества "Миджур" край село Горни Лом, където преди два дни се взриви амонит. На мястото работят и военни експерти. Нашият репортер Иван Георгиев предаде от границата на 4-километровата зона за сигурност.

Обстановката в село Горни Лом е спокойна. Извършените замервания за замърсяване на въздуха в село Горни Лом не сочат промяна на допустимите стойности, съобщи директорът на Регионалния център по здравеопазване във Видин Вилхелм Елисеев. Няма обезпокоителни данни и за замърсяването на водата в района след направените изследвания вчера, съобщи Венцислав Владински, директор на РИОКОЗ-Видин. Първите сапьори са влезли на територията на завода преди около два часа.

По думите на подполковник Николай Николов проверката на мястото ще продължи поне още час, тъй като площта, която трябва да бъде проверена е много голяма - около 360 дка. Специалистите ще прегледат района и терена на самото предприятие за потенциално опасни боеприпаси и вещества, които могат да бъдат източник на опасност. След като бъде обезопасен районът, в него ще влязат представители от Министерство на отбраната и Инспекцията по труда, представители на следствието и прокуратурата, за да изяснят причините за взривовете.