1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

Добрата житна реколта сваля цената на хляба

БГ Бизнес
 

Оптимистичната прогнози министър Найденов, производителите обаче не са съгласни

Хлябът да стане по-евтин - за това се обяви земеделският министър Мирослав Найденов. Причината -  цената на пшеницата пада. Може би до седмица жътвата ще приключи напълно. Очакванията новата реколта да е по-качествена се сбъднаха.

В началото на кампанията пшеницата се търгуваше за около 400 лева за тон. В момента, по данни на Софийската стокова борса, тон пшеница варира между 300-350 лева. Все още обаче няма сделки от новата реколта. За сравнение, миналата година по същото време, преди големият играч Русия да забрани износа, пшеницата се търгуваше за около 200 лева на тон.

Повече от половината  посеви с пшеница в Добричка област вече са ожънати. Най-високи добиви досега отчитат стопаните от община Генерал Тошево - 500 килограма от декар, а най-ниски в Тервелско - със сто килограма по-малко.

Освен добро качество, новата реколта е и в добро количество. Около 4 милиона тона. Цените вече се успокояват. Основно заради завръщането на Русия на международните пазари.

Според земеделския министър у нас на места пшеницата се търгува  за  250-270 лева на тон, при очаквани над 300 лева. "Ако следваме пазарната логика, би трябвало да очакваме намаляване на цената на крайния продукт - на хляба", заяви той.

Хлебопроизводителите  обаче са категорични, че промяна в цената не може да има, тъй като енергийните разходи, както и тези за заплати, са се увеличили. Освен това, производствената цена била едва  60% от тази, която виждаме в магазина.

Все още поскъпването на горивата от последните 10 дни не е калкулирано в сметките на търговците. Така, че наесен цената на хляба може да ни изненада вместо надолу - нагоре.

Как се е изменила цената на хляба през последните 10 години, по данни на националната статистика?

През 2001 година средно килограм от хляб "Добруджа"  е струвал 63 стотинки, през 2005 година - 74 стотинки, а през 2010 година достига 1 лев и 11 стотинки.

Любопитен факт - през 2010 година година сме купили 96 килограма по-малко хляб спрямо 2001 година.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии