Възможно е през новата учебна година да отпаднат матурите за 5-ти и 6-ти клас. Това съобщи шефът на Регионалния инспекторат по образованието Ваня Кастрева, която днес се срещна със софийските училищни директори. Аргументът е, че тези матури натоварват системата. А отмяната им ще улесни учебния процес и подготовката, и ще спести пари на родителите за частни уроци, ще спести пари и на държавата за цялата тежка организация на изпитите, предаде Рада Домусчиева, която проследи разговорите.

Днес стана ясно, че и тази учебна година учениците ще са по-малко - тенденция, на която сме свидетели последните години. Този юни учебната година завърши с 10 хиляди деца по-малко, което прави паралелките маломерни и води до заплахата от закриване на училища.
Учениците са силно демотивирани, средният им успех намалява, а агресията сред тях остава. Намаляват и учителите. Притесненията на директорите на училища са свързани с всекидневието в училище.

Тревожни тенденции:
- маломерни паралелки
- учениците намаляват
- демотивация за учене
- намаляване на общия среден успех
- висок процент агресивно поведение
- липса на мотивация за учителите

Най-спешният проблем на училищните директори е как ще осигурят целодневното обучение за първокласниците. В 4-то училище „Джон Атанасов” ще има целодневно обучение, как ще се организира точно не е известно. Някои родители са били информирани на родителските срещи, че е възможно за занималните да се плаща по 80 лева на месец.

„Очакваме доста информация за началото на годината, за целодневната форма на обучение, ще бъде ли наистина работещо това, което се предлага”, каза Лиляна Теодосиева, директор на 109-то СОУ.

„Очаквам да бъде актуализиран размерът на стипендиите на децата, не е променям от 90-та година много деца остават сираци до 8 клас, това което се дава е 20 лв.”, каза Станимира Бакалова, директор на 28-мо СОУ.

Отпуснатите 7 и половина милиона лева за първокласниците още не са стигнали до училищата.

„Аз като кмет ги чакам, за да ги разпределя в училищата, ще дойдат, щом като правителството е взело това решение, също така зависи и от вътрешната организация”, каза Йорданка Фандъкова, кмет на София.

„Парите няма да стигнат за два дена, първо ще стигнат в общините, след това до конкретното училище, но все пак новоназначените възпитатели ще я получат в края на септември и то е половин заплата”, коментира Асен Александров, съветник на министъра.

Преди първия учебен ден общината ще измие всички училищни дворове. Учебната година ще бъде открита в 9 ч. на 15-септември.