Президентката на Либерия Елън Джонсън-Сърлийф, първата жена, избрана за държавен глава на африканския континент, ще бъде "най-вероятният" носител на Нобеловата награда за мир за 2011 г., която ще бъде присъдена днес в Осло, oбяви норвежката телевизия TV2, цитирана от Франс прес.

Нобеловият комитет тази година трябва да избере между рекордния брой от 241 организации и лица, конкуриращи се за престижната награда. Списъкът с кандидатите се пази в дълбока тайна, което прави трудно прогнозирането, отбелязва агенцията.

Припомняме, че TV2 правилно прогнозира предишните двама лауреати – американският президент Барак Обама през 2009 г. и китайският дисидент Лю Сяобо.

Поемайки властта през 2005 г., африканската "Желязна лейди" се зае с възстановяването на страната си, опустошена от 14-годишна гражданска война, която отне живота на 250 хил. души.

Наградата ще бъде връчена 4 дни преди предстоящите избори в Либерия, които ще се състоят във вторник и които се възприемат като тест за способността на западноафриканската страна да се справи със следвоенната ситуация.

На тях Сърлийф ще влезе в битка с кандидатите на 15 политически партии. Тя се надява да спечели втори мандат на президентския пост, мотивирайки кандидатурата си с това, че работата й по стабилизирането на страната след приключилия през 2003 г. конфликт още не е довършена.