Пропуснати факти, противоречия и взаимноизключващи се изводи. Такива са мотивите към присъдата по делото за потъналия кораб „Илинден”.

Българският адвокат, ангажиран с процеса, не скри, че очаква още тази есен присъдите на двамата осъдени да бъдат отменени или делото да бъде върнато за преразглеждане.

В 34 страници съдът се мотивира за това защо е присъдил по една година на капитана на кораба „Илинден” Сотир Филевски и на служителя от компанията "Лойд", издала разрешителното на корабчето, Бранко Баич.

„Присъдата е изключително слаба и изключително немотивирана. По отношение на това защо и Баич е с присъда една година съдът не се е произнесъл и с дума”, коментира адвокат Владимиров.

Сред противоречията, които юристът спомена, беше и това дали Сотир Филевски е знаел колко човека се качват на кораба във фаталния ден. Защитникът обаче не скри, че очаква на следващата инстанция процесът да продължи по различен начин.

Владимиров не изключи и възможността за недопустимо влияние и натиск от по-висшестоящ съд по време на последното заседание по делото. Тогава деловодната система на съда отказа да работи за час.

По 4500 евро ще изплати застрахователят на семействата на 15-те жертви до няколко дни. На есен пък срещу македонското транспортно министерство, началника на охридското капитанство и двамата подсъдими ще бъдат депозирани искове за много по-големи обезщетения. Най-вероятно още един граждански процес ще тръгне и срещу компанията "Лойд".