Шефът на НЕК е уволнен заради подписан меморандум, който задължава страната ни да подпише договор за строителството на АЕЦ „Белене” до юни, въпреки забрана на енергийния министър Трайчо Трайков.

Това е нещо като вашата кампания за почистването на България

Това е боклук. Човек, който си позволява да подпише нещо, за което има изрична забрана от своя министър няма място да работи никъде в българската държава. Това е повече от пробив в националната сигурност. Това показва, че в държавата има група от хора, която се противопоставя на волята на българския народ”, каза в студиото на „Тази сутрин” външният министър Николай Младенов. По думите му боклук е цялото състояние, в което има хора в държавата, които си позволяват да имат смелостта да заемат позиция, различни от правителството.

„Това е недопустимо. Дали има заговор или корупция предстои да установят съответните служби. За мен е недопустимо и сигналът към обществото трябва да е категоричен – подобен тип поведение не може да се позволява в никоя държава”, каза Младенов. Той отрече варианта с уволнението на Красимир Първанов правителството да оправдава нещо, което е решило, но не смее само да оповести.

„Няма такова решение. Политиката на това правителство по преговорите по всички стратегически проекти за България е изключително внимателна, именно защото идвайки на власт заварихме тежко положение с поети ангажименти, които не могат да бъдат изпълнени”, отбеляза Младенов. И затова, по думите му, това правителство е изключително внимателно в поемането на ангажименти. Строителството на централата е въпрос на преговори и ясни параметри, които трябва да бъдат определени.

Кой носи отговорността?

Не мога да приема, че това ще остане ненаказано, каза Младенов относно подписания договор от страна на шефа на НЕК, и попита: Кой носи отговорността? Този, който носи отговорността задава политиката. При нивото на прозрачност, при което работи това правителство, можем да сме сигурни, че всичко ще бъде изяснено, добави външният министър.

Добре, че има Гоце на този свят…

„Добре, че има Гоце на този свят, че бръкна в устата на лъва, за да извади слънцето, което свети за нас, за Европа, за Америка, за целия свят…” Това написа външният министър в страницата си във Фейсбук по повод интервюто на президента пред bTV.

„Имах предвид именно президента, защото за мен е изключително обидно към интелигентността на този народ това, което чух в това интервю”, каза Младенов и посочи думите на президента, че в момента се извършвало голямо престъпление с националната сигурност, за която Георги Първанов не знаел, като армията ни се подменя.  Младенов обясни, че лично той, в качеството си на министър на отбраната, е представил данни пред държавния глава за намаления бюджет на Армията. Думите му били потвърдени пред президента  и от зам.-министъра на финансите Кирил Ананиев, който признал, че е имало натиск. Тогава къде беше възмущението, попита Младенов.

Омръзна ми да слушам водевил от говорене

от опити да се замъгли истината и да се скрият фактите, само за да изглежда някой политически по-популярен, каза външният министър. Той упрекна президента и за думите му, че местните избори ще бъдат референдум за управлението на кабинета.

„Когато си държавник, когато си избран с мандат, не можеш цинично и обидно за интелигентността на всеки български гражданин да излезеш по телевизията и да кажеш: Няма значение вие за кого ще гласувате като кмет. Това, което ще правите е – ще участвате в едно политическо упражнение, за да кажете харесвате или не правителството”, каза Младенов. По думите му избирателите от 1990 година насам са отричали подобен тип поведение.

Не може да си позволим човек, който единствен в българската история е написал писмо до Милошевич (който беше осъден за престъпления срещу човечеството): „Уважаеми другарю, ние Ви подкрепяме…”. И да твърди, че това е рутинна кореспонденция, каза още Младенов.

И да твърди, че благодарение на него България е в НАТО и в ЕС

и да твърди, че благодарение на Държавна сигурност България е в НАТО и в ЕС”, каза външният министър. Като гражданин на тази държава се възмущавам до дъното на душата си, когато се прави политически театър с българката история, когато се опитват да се подменят 20 години от българката история и да се зачеркнат усилията на цяло поколение тази страна да бъде по-различна”, каза Младенов.

Посланиците, сътрудничили на ДС, ще бъдат прибрани в България

След което ще бъдат сменени мандатите им с други хора. Защото нерешаването на този проблем през 1990 година позволява пред 2011 година да има хора като поп Кръстю, които да се разхождат в администрацията и да си позволяват да правят неща, против волята на избраните с мандат от българския народ, каза още външният министър.