Изразяваме сериозни опасения, че България ще загуби шанса си да влезе в Шенген заради несправяне с проблемите на престъпността, заяви председателят на ДСБ Иван Костов. Според него това може да струва загуба на европейско финансиране. Отговорността ще бъде на ГЕРБ и на правителството, които не направиха съдебната реформа, коментира Костов. Ще разберем дали е успял Цветан Цветанов, ако получим покана за Шенген, допълни той.

По думите му сме свидетели на " непрекъснати катастрофи на прокуратурата и дознанието, а съдът пуска обвиняемите". В опита си да покаже, че не е загубило енергията си в борбата с престъпността и корупцията, МВР засилва полицейския натиск, който изглежда отчаян, коментира Иван Костов.

Според ДСБ криминогенната обстановка у нас се нагнетява, в това число и битовата престъпност, а липсва превенция в тази сфера.

От ДСБ заявиха, че ще подкрепят главния прокурор, ако той поиска имунитета на депутата Румен Петков. Според Костов е неоправдано създаването на нова парламентарна анкетна комисия, която да се занимава с имунитета на Петков, както предлагат от Атака. Има достатъчно комисии в Народното събрание, които са компетентни да се справят със случая, посочи Костов.