Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов се извини по време на парламентарния контрол на гражданите заради неудобствата, които изтърпяват при издаване на новите документи за самоличност. Той обаче прехвърли вината на двамата предишни министри, които са забавили старта на процедурата по подмяна. Не прие и идеята на левицата да назначи повече хора зад гишетата.

„Защо назначавате допълнително служители и това се прави през май и след май, а ние ви питаме за тази система през септември, айде през октомври 2009 г.?”, попита Антон Кутев от левицата.

„Вземете си посипете главата с пепел. Защото вие или не слушате когато ви давам отговори. как мога да назнача повече служители, когато системата по договор трябва да произвежда 7809 позиции на ден в началото тя произвежда 400 позиции заради дефектирана система. Тези хора за пият кафе цял ден и аз да им плащам заплата това е социалната политика на БСП, но не е на днешното правителство”, отговори Цветан Цветанов.

47 милион лева са постъпили до момента по сметките на МВР от такси за новите документи. Последните уверения на Сименс са, че до края на месеца системата ще заработи нормално.