Пенка е единствената осъдена в България за продажба на дете. "Мъчно ми е, да. Всеки ден плача,  всеки божи ден плача”, споделя жената. Не показва лицето си пред камерата, защото я е срам. През 2009 година продава бебето си. Взела 3000 хиляди лева. В мизерна пристройка във варненското село Каменар на дюшека, постлан на земята, лежи поредното й, осмо дете - Иванка.

За 10 години съжителство с бащата ражда по едно дете почти всяка година

Куриозът при "случая Пенка" е, че през 2009 г. е осъдена за продажба на дете, а тя самата обяснява, че не искала да продава. Родила във Варна и шест дни по-късно заминала с вуйчо си за Гърция. Дължала му пари и мислела, че ще проси, но се простила с новородения Мартин. Получила условна присъда и 5 хиляди лева глоба.

Пенка умело ни насочва към Бургас – регион, от който масово тръгват бременни екскурзиантки за съседна Гърция. Именно село Каменар е мястото, където в началото на годината в акция на полицията бяха арестувани петима за трафик на новородени.

"Така е, принуждават хората да си продават децата. Няма работа"

"Да намерят работа на хората. 7-8 деца как да ги храня”, попита един от жителите на селото. На Южното Черноморие, близо до бургаския квартал „Комлука", се срещаме с Анастасия. Преди три години жената се включила в модерния занаят и отпътувала за Гърция - бременна в осмия месец, заедно с още две съмишленички.

„Казах на майка: мамо, гледаш болна си, не ми стигат парите. И майка се съгласи. Анка дойде, тръгнахме заедно. Едната жена като се върна без дете, започна да реве. Аз се отказах и сега си го гледам хлапето, на 3 годинки е”, разказа Анастасия. Трябвало да стои в Гърция поне месец. А там ги "гледали и хранили”.

Бизнесът с новородени се контролира от пласьори

Анастасия е свидетелствала пред полицията за посредниците и прекупвачи на бебета от бургаското село Камено, но задържани няма.

„Анка закара бременни жени, последно преди един месец тръгна за Гърция. Този път с една – Изаура. Разчува се като се върнеш и се разбира. Бременна си била до 8-я месец, разкарваш се из махалата, виждат те”, разказа Анастасия.

Никой не може да спре бременна жена да напусне страната

А оплакванията, ако има такива, са само в случай, че уговорената сума не е получена. "Момичетата вървят по 24 хиляди лева. От тези пари ти дават 1500 евро. След 3 месеца имаш да получаваш още 3 хиляди, но накрая ги нямаш”, каза Анастасия.

Жертви на канала, разкрит във Варна, са станали 20 жени

Разследването се провело в Бургас, Варна и Ямбол, в партньорство с гръцките власти. "Има случаи даже на жени, които се разколебават, но няма връщане назад”, каза в студиото на „Тази сутрин” Магдалина Вълчанова, Фондация “”Face to face”.

Бременните се чувствали жертви, само ако не им платят

Само до началото на юни във Варна са регистрирани още 19 случая на трафик на бебета, съобщи Вълчанова. Момченцата „вървели” по 18-20 хиляди евро, а момиченцата по 14-15 хиляди евро. Има и случаи, когато децата са продадени с цел взимане на органи.

Твърди се, че едно дете „разфасовано” и продадено на части може да излезе 100 хиляди евро

По думите на Вълчанова такива случаи не могат да бъдат доказани, защото децата изчезват, както в случая със Съвестин.

„Може само да предполагаме какво се е случило с тях (тези деца) – дали са им взети органите, дали са умъртвени и погребани някъде никой не може да разбере”, каза Вълчанова. Според нея единственият изход е в превенцията и работата с младите жени.