Още отровени деца от Исперих постъпиха в болница днес. Вчера пламна мистериозно заболяване в училище "Васил Априлов" в града. В болницата в Разград вече са настанени 34 деца и един възрастен, тоест с 10 души повече от вчера. Състоянието им е добро, не застрашава живота им. Най-много са натровените от училище Васил Априлов и по един-два случая от двете гимназии в града. Тревожното е, че все още резултати от взетите проби няма. Децата са със стомашни проблеми

„Повечето деца са в добро състояние, има някои които още имат оплаквания, две са още на системи, те са малко по-зле, тежки деца няма в момента”, съобщи д-р Янита Пенчева, Инфекциозно отделение, МБАЛ "Свети Иван Рилски"-Разград. Резултати от взетите проби на водата все още няма.

В Исперих хората са притеснени не толкова от заразата, колкото от липсата на информация. От училището, в което пламна заразата, са болни 30 деца. Днес в класните стаи са направени профилактични прегледи и не е имало нови оплаквания.

„Има табели на чешмите да не се употребява тази вода и сме осигурили автомати с минерална вода за децата, нямаме разпореждания нито на РИОКОЗ, нито на друга институция”, каза Екатерина Великова - директор на училище "Васил Априлов".

Кметът на Исперих Адил Рашидов досега никакви проблеми е нямало и никой не се е обадил в общината, но шефът на ВиК  е получил сигнал от гражданите, че водата мирише. Проучването на ВиК показало, че са прекалили с дозирането на нитратите, с добавките към водата.

Химическият анализ показва, че във водата няма примеси или опасни вещества. Остава в сила съветът към населението да не използват водата от чешмите за пиене или готвене.

Директорът на ВиК Исперих Илия Илиев каза за bTV Новините, че по мнение на експертите водата е годна за пиене, има и дезинфекциращи вещества. Дружеството обслужва 11 хиляди абонати. Според Илиев веществата, които се добавят във водата, се дозират и няма остатъчен хлор.  Водата е обработена, това показват и пробите, взети от РИОКОЗ Разград, каза Илиев.