За първи път в България - изложба на картини от книгата "Кама сутра" и какви се начините двойката колкото по-дълго да остане заедно и да запазят чувствата живи. Екипът ни се срещна със Стефания Янакиева и Панкадж Катет - съдържателите на първата галерия за традиционно индийско изкуство у нас.

"Добре дошли в първата галерия за индийско изкуство в България. Решихме да отворим с изложба на "Кама сутра". "Кама” значи "Господ", "сутра” значи "предписание", така че "кама сутра" в превод значи "Божиите предписания за удоволствие”, обясни Катет.

"Кама сутра”, както е позната в западния свят, е стара индийска книга, посветена на изкуството на любовното общуване. Съставена от индийския поет и писател Ватсияна през 4 век.

"Кама сутра” ни учи, че доверието е най-важното нещо. И че на първо място трябва да поставиш удоволствието на партньора, а не своето собствено. Има 64 пози, представени в книгата. За всеки ден има различна поза”, допълни Катет.

Разказва, че взема картините директно от автентични художници в Индия - момчета, които рисуват подобни картини през целия си живот.

"Повярвайте ми, много ни беше трудно да докараме тези картини в България, защото има преобладаващо объркване, че това е порно, а е изкуство. Ако бяха само порнографски рисунки, храмовете в Каджур нямаше да бъдат построени”, заяви той.

Храмове в Каджур са били построени по заповед на древните индийски царе, за да могат картините да спестят неловките разговори на родителите с децата.

Защо това е тема табу?

"Мисля, че хората навсякъде по света затварят секса единствено в спалнята. Така го възприема обществото. И в Индия е така. Ако не може да се обсъжда открито, то поне трябва да има подобни галерии или храмове, в които хората могат да се запознаят с изкуството на "Кама сутра”, заяви Панкадж.

Едва 1/5 от текстовете в "Кама сутра” са посветени на различните пози. Останалите текстове съдържат съвети за взаимоотношенията между мъжа и жената.

"Цялата книга е посветена на съвети как хората да направят семейния си живот по-смислен, по-пълноценен. И затова в книгата 64-те сексуални позиции се наричат 64 изкуства. Това не е наръчник за секс, а ни казва как да направи живота ни по-добър”, коментира д-р Стефания Янакиева, изкуствовед.

Според теорията смяната на позите гарантира разнообразие и би трябвало партньорите да не си омръзват. Индия е сред страните с най-нисък процент разводи – едва един на сто брака.

"Ние, индийците, предполагаме, че това е причината за дългите бракове с един и същи партньор за цял живот”, каза Катет.

Панкадж подчерта, че към "Кама сутра” трябва да се подхожда с необходимата зрялост: "Както се вярва, че не бива да преяждаш, така и сексът трябва да е ограничен – 64 пози, но не на ден. Важно е качеството, а не количеството (...) Това е начин на живот със сигурност и изкуство как да живеем живота си”, категоричен е той.