Колко пари ви останаха след отпуската? Това е въпросът, който виси със страшна сила за всички, които от утре се връщат отново на работа. Радослав Чолаков пресмята бюджети:

Семейството на Божидар е прекарало отпуската си в България, на море в Созопол. Казват, че този път са харчили по-малко в сравнение с други години.

"Еми като тръгнеш с малко и се връщаш с много малко. Имаше една реклама навремето - "А забравихте ли за кредитната карта" - и сега имаме да връщаме. И като знаеш, че трябва да ги върнеш, се стискаш, не сме като някои, които взимаха кредити и после не могат да ги връщат”, разказа Божидар.

Трябва ли да ползваме кредит, за да отидем непременно на море?

"Това не трябва да се използва като инструмент за по-добър живот, кредитът никога не е бил нещо, което може да те измъкне от бедността, доходите и по-високите доходи са тези, които могат да ти помогнат на домакинството да живее по-добре и да харчи повече”, обясни икономистът Лъчезар Богданов.

По-добрата идея е да се пести за море, съветват специалистите. Семейство Милованови са направили точно това и сега се връщат от отпуска на лек плюс.

"Ами да речем около 200 лева от заплатата се заделят от предишните месеци и сега за три месеца сме отделили 600 лева и ще изкараме с тях, ще продължим с тях просто”, разказаха Десислава и Валентин Миланови.

"Противно на очакванията спестяванията на домакинствата, макар и бавно, продължават да растат, тоест тези, които имат доход продължават да спестяват и да заделят въпреки по-тежкото положение и според мен много съществено нещо е, че се промениха и някои от навиците”, добави Лъчезар Богданов.

Най-важната промяна е, че кризата ни научи добре да си правим сметката, така че ако искате и догодина да отидете на море, започнете още отсега. За да не стане така, че след отпуска да изпаднете в двойна депресия - психическа и финансова.