1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Размириците в Египет може да повлияят на цените на храните в България

БГ Бизнес
 

Търговците предвиждат двойни цени в близките седмици, защото вносът в момента е напълно блокиран

Случващото се в северноафриканската държава може да доведе до поскъпване на основни хранителни продукти от българската трапеза. Страната е сред водещите вносители на ориз, боб, картофи и лук у нас. Търговците предвиждат двойни цени в близките седмици, защото вносът в момента е напълно блокиран.

Египет внася 1/4 от ориза у нас. Засега запаси има. Дори се очаквала голяма пратка, която да доведе до сериозен спад на цената.

Ако тоя внос не дойде от Египет, цената или ще се задържи, или ще скочи нагоре, смята Мохамед Хасан, вносител на ориз.

По-проблемни се оказват фасулът, картофите и лукът.През зимния сезон до 50% от картофите и лука на българския пазар са от Египет. Ако кризата там продължи, цената им може да скочи двойно.

Сега в момента е сезонът, сега е моментът за износ, а ние не можем нищо да изтеглим от Египет сега, нищо, обяснява Атиа Хабла, търговец.  

Освен ориз и зеленчуци, от Египет внасяме още сол, фъстъци и екзотични плодове. Износът ни към страната е по-слаб и включва основно цветни метали, резервни части, тютюн и царевица. Търговията на Египет едва ли ще се съвземе скоро, прогнозират анализатори.

Търговците все пак са оптимисти и вярват, че след вчерашната реч на президента Мубарак, страната и стокообменът с бавни стъпки ще тръгнат нагоре. В противен случай пазарният принцип ще заработи и цените ще скочат.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии