Депутат не е професия. Това е записано в националния класификатор на професиите.  През сградата на парламента за около двайсетина години са преминали стотици народни представители.  

Повечето от тях са се учили на политика именно във въпросната бяла сграда. Много от тях са оставали за повече от един мандат. За един от доайените в парламента Емилия Масларова всичко е започнало в 90-те години на миналия век. С четири мандата като депутат и два като министър, вече някой трудно си спомня, че истинската й професия е икономист.      

Депутатите обаче казват, че имат натоварен график, трудно балансират между заседания и срещи с избиратели. Въпреки това, на някои от народните избраници трудно ще им чуеш гласа от парламентарната трибуна, смята Ваньо Шарков. "По принцип няма такава професия, но има хора, които пребивават 20 години в този парламент и за тях това се е превърнало в професия", казва Шарков.

Колкото и странно да изглежда, има много депутати, които трудно си намират работа, след като напуснат Народното събрание. Такъв е случаят на социалиста Стоян Витанов.След като става от парламентарната скамейка, той се връща в бащината къща във Ветринци, Великотърновско и остава без работа година и половина. От онова време са му останали само снимките. Витанов вече не хвърля въдица във водите на политиката, а само в реката край родното си село.