Концентрацията на основните парникови газове в атмосферата е достигнала най-високото си ниво от прединдустриалната ера, предупреди Световната метеорологична организация.

Концентрацията на въглероден диоксид, метан и азотист оксид е продължила да се увеличава през 2009 г., последната година на наблюдение, въпреки икономическата криза, се казва в бюлетин на СМО. Повишаващата се концентрация на парникови газове в атмосферата предизвиква глобално затопляне, а оттам и промени в климата.

По данни на СМО концентрацията на въглероден диоксид се е увеличила с 38% от 1750 г., като основните причини за това са емисиите от изгарянето на изкопаеми горива, обезлесяването и промяната в използването на земята. Ако емисиите спрат напълно, ще са нужни около 100 години за цялостно изчистване на атмосферата от въглеродния диоксид, смятат експертите.   

Според метеорологичната организация все по-значителни стават естествените емисии на метан, които се дължат на причиняваното от глобалното затопляне топене на арктическата ледена шапка. Това би могло да създаде затворен цикъл, при който глобалното затопляне предизвиква отделяне на голямо количество метан в атмосферата, а то от своя страна съдейства за увеличаване на глобалното затопляне.

Данните ще бъдат разгледани на срещата за климата в Канкун, Мексико, от 29 ноември до 10 декември.