Въпреки затоплянето на климата на Земята и намаляването на ледената покривка в Арктика, белите мечки могат да бъдат спасени. За целта е необходимо през следващите 10-20 години значително да бъдат съкратени парниковите емисии в атмосферата, съобщи сп. "Нейчър", като се позова на Националния научен фонд на САЩ.

По данни на фонда до този извод е стигнала група специалисти от водещи профилни научни центрове, оглавена от Стивън Армструп - старши научен сътрудник в Геоложката служба на САЩ и научен ръководител на организацията "Полар беър интернешънъл".

През 2007 г. групата предсказа, че ако и в бъдеще продължи да намалява площта на арктическите ледове, популацията на белите мечки в света, които сега наброяват около 22 000, през 2050 година може да намалее с две трети. А в по-далечно бъдеще белите мечки могат напълно да изчезнат.

Армструп обяснява, че тогава експертите са изхождали от това, че количеството на вредните парникови емисии в бъдеще ще се запази. Сега учените са на мнение, че същественото забавяне на процеса ще позволи да се избегне изчезването на животните.

"Нашите сегашни изследвания потвърждават, че още не е късно да спасим белите мечки от изчезване" - казва специалистът по атмосферни явления Ерик Деуивър. "В крайна сметка изходът ще зависи от това колко парникови газове ще бъдат изхвърляни в атмосферата в бъдеще, а не от това колко е равнището на емисиите сега"  -  пояснява  ученият.