Сформираното само преди два дни от МВР, ДАНС и прокуратурата спецзвено за борба с купуването на гласове вече работи по няколко сигнала в страната. Това съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов. Във връзка с холандското "не" за членството ни в Шенген, Цветанов призова с темата да не се спекулира предизборно.

„Надявам се че няма да има спекулации, защото знаете откъде тръгнахме и къде стигнахме за тези две години и то точно по темата Шенген. Надявам се, че всеки един ще си е направил равносметка”, коментира вътрешният министър.  

Министър Цветанов се надява, че на 22 септември - на Съвета на министрите на вътрешните работи, да се състои справедлива и обективна дискусия. Той добави, че тогава ще се разбере дали Холандия ще остане игнорирана с мнението й за България от останалите страни-членки на ЕС.

Цветанов бе категоричен, че България е покрила всички критерии за влизане в Шенген и решението, което се очаква да бъде взето на Съвета на министрите е изцяло политическо.

„Всяка страна има специфики на управлението и мнозинството, което подкрепя дадено правителство. Холандия в момента се управлява с националисти, които винаги са били по-остри към подобни европейски политики. Нека видим Съвета на министрите и дали Холандия ще бъде изолирана от всички останали 26 държави и това ще бъде може би за първи път – по подобен начин да бъде дискриминирана една държава”, коментира Цветанов, цитиран от Агенция 'Фокус".

Той отбеляза, че е важна позицията на Европейската комисия в последните два доклада – от 2010 и 2011 г. България показва ясна политическа воля. Това се оценява от всички, дори от холандското правителство, посочи Цветанов.

Вицепремиерът приветства участващите в петото национално състезание по основни познания по ислямска религия.