Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов изпревари по рейтинг премиера Бойко Борисов. Това сочат данните на социолозите от МБМД. Цветанов вече е първи в класацията по одобрение на политици и министри, като се ползва с доверието на 60 процента от анкетираните. Според социолозите смяната на първия по рейтинг има една причина - акциите с гръмки имена.

„Този кабинет има много голям успех, той върви по линия на борбата с престъпността, с корупцията, борбата с преплитане на икономически интереси”, коментира социологът Мира Радева.

Почитателите на Бойко Борисов не изглеждат разколебани от 4-процентната разлика в полза на вътрешния министър.

Висок или нисък рейтингът на политиците зависи от актуалната политическа обстановка. През 1997 г. президентът Петър Стоянов спечели 80 на сто от общественото доверие след като прие връщането на мандата за управление на БСП. И докато тогава кризата беше политическа, сега икономическата криза се посочва като основната причина, поради която рейтингът на премиера е 56% и спрямо миналия месец е по-нисък с 2 процента.

91% от българите смятат, че трябват реформи в здравеопазването, 85% - в пенсионната система, а 82% са на мнение, че трябва да се реформира образованието. Безработицата и ниските доходи се очертават като най-големите проблеми в страната. В изследването на МВМД корупцията е основен проблем само за 12%.


Коя щеше да е водещата политическа сила, ако парламентарните избори бяха днес, можете да видите тук