Похитените преди повече от месец в суданската провинция Дарфур наши летци са добре. Дипломатически източник на bTV уточни, че за тяхното освобождаване се водят преговори, които протичат "много бавно".  

Временно управляващата посолството на Судан у нас - г-жа Мауада Омер Елбадауина, потвърди, че сънародниците ни са в добро здраве.

Българите бяха похитени при кацането на хеликоптер с хуманитарни помощи. Командирът, вторият пилот и бордовият инженер бяха нападнати от няколко въоръжени мъже, които на самата писта ги натоварили в джип.

По непотвърдена информация първоначалните искания на похитителите са били свързани с предмети от битово естество. Сега обаче вече се преговаря за откуп.

“Това са криминални прояви, които правителството е заклеймило. Въоръжените движения в Дарфур прибягват до подобни действия, за да се издържат. Всички отвлечени хора са били освобождавани с подкрепа на суданската власт, без да им се случи нищо лошо", заяви г-жа Мауада Омер Елбадауи.

Тя увери, че правителството на страната й прави всичко възможно за освобождаването на българските заложници.

"Смятам че отношенията между България и Судан в сферата на инвестициите ще вървят все така и занапред. Особено в сферата на земеделието”, заяви Мауада Омер Елбадауи.  И добави: “Казвам на моите приятели, че на нас, суданците, ни харесва да смятаме, че вече имаме глас в Европейския съюз, откакто България се присъедини към него. Мислим, че вашата страна е нашия мост, нашата врата към европейските държави”.