1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Бизнесът иска графиците за отпуск да могат да се променят

БГ Бизнес
 

Така работодателите няма да бъдат глобявани, ако промяната е по желание на служителите им

Графиците за отпуск да могат да бъдат променяни. Работодатели ще поискат текстът да залегне в Кодекса за труда, за да са сигурни, че няма да бъдат глобявани, ако графиците се променят по желание на служителите им, след като веднъж са изготвени.

За работодателите планирането на новите графици за отпуск е сложна задача. Сигурни са, че както и да ги планират сега, все ще се наложи в бъдеще те да бъдат променени, защото на един или друг работник може да му се наложи да отсъства непредвидено.  В тази фирма по графиците вече се работи:

„Аз ще го направя и това ще е формално. Няма да е реалният график, по който ще почиваме, защото много е ранен срокът човек да си предвиди къде ще отиде, да си предвиди карта, място, партньор, семейство”, коментира Даниела Стамболова, работодател. За служителите пък ранното планиране на отпуската е добра идея. Ако вече знаят кога искат да почиват.

Тази година графиците за почивка трябва да са готови до края на март. А в бъдеще още през декември предходната година. За да могат да бъдат гъвкави графиците, без работодателите да подлежат на санкция, това трябва да се разпише изрично в закона. От социалната комисия в парламента имат предложение за излизане от ситуацията.

„Ние предлагаме тези графици да бъдат въведени в правилника за прилагане на закона, но да не фигурират в самия закон”, каза Драгомир Стойнев, комисия по социална политика, НС.

Ако това се случи, при неотложни обстоятелства работниците ще могат да сменят времето на планираната почивка.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии