Българската агенция по безопасност на храните ще контролира 647 000 обекта. Това стана ясно на двудневен международен семинар, посветен на безопасността, пускането на пазара и употребата на фуражи, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Форумът е по инициатива на Европейската федерация на производителите на фуражи (FEFAC) и е организиран съвместно от Асоциацията на земеделските производители в България и Европейската комисия, чрез нейния инструмент за обмен на информация и подкрепа (TAIEX).

Със създаването на Българската агенцията по безопасност на храните ще се подобри контролът върху цялата хранителна верига, като се обединят съществуващите сега четири контролни органа - Националната ветеринарномедицинска служба, Националната служба по зърното и фуражите, Националната служба за растителна защита и регионалните инспекции по опазване и контрол на общественото здраве.

Чрез агенцията ще се намали административната тежест върху производителите и търговците на храни и ще се въведат прозрачни правила при наблюдението на операторите по веригата, твърдят от министерството.

Общо 159 са производителите на комбинирани фуражи у нас, а фермерите, произвеждащи фуражи за собствени нужди, са 2500.

Повече от 1500 са търговците на фуражи и добавки, посочват от МЗХ.

Безопасността на фуражите е споделена отговорност, която зависи от няколко съществени фактора - законодателството, контролът и спазването на правилата при производството и търговията, каза заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова.