Инвеститор и студент преплуваха Дунав посред зима с каяк. Двамата смелчаци изминаха разстоянието от Видин до Силистра в името на една кауза - опазването на българските реки и на четири вида птици.

В продължение на 4 дни двама млади българи успяха да се преборят не само с разстоянието от 416 км, но и със зимните предизвикателства на Дунав. Подобен преход се прави за първи път в България.

"Радваме се, че го направихме. Доста го планирахме, доста сме гребали. Но преди да го направим, нямахме представа дали ще успеем... Успяхме и се радваме”, коментира Александър Паздерски.

Мъжете са гребали по 12-13 часа на ден, а и реката ги е подложила на не едно или две изпитания.

"Значи на Козлодуй стигнахме по тъмно. По-късно днес беше и щяхме да се забием в едно дърво. Просто аз му казвам: "Това е сянка”, той казва: "Не, бе, това е дърво”. И на 5 метра от него се дръпнахме. Иначе щяхме да се забием там”, допълни Борислав Найденов.

Александър е инвестиционен банкер, а Борислав - студент. Общото между тях е каузата, която ги довежда в мразовитите води на Дунав.

"Просто да предизвикаме малко публичност и хората да разберат, че в България има красива природа, че има птици, които са защитени и трябва да се опазват”, каза още Сашо.

Подобни преходи дават възможност отблизо да се види състоянието на водния басейн.

"Навсякъде се изхвърлят боклуци в коритата на реките. Хората по селата и в градовете просто ползват коритата на реките за бунища. Проблем е това”, допълни той.

И макар по пътя да са си правили планове за едно по-дълго покоряване на Дунав от Инголщад до Силистра, всеки от двамата мъже има по едно-единствено желание в този момент:

Александър: Точно в този момент да постоим изправени, което и правим.
Борислав: Да изпием една чаша червено вино след малко.