Работата на един дипломат изглежда напрегната и доста обсебваща. Като че ли в представите ни тези хора са сериозни и винаги заети. Посланикът на Италия в България обаче успява да намери време за хобитата си... а те не са едно и две!

Негово превъзходителство Стефано Бенацо твърди, че всеки човек трябва да има хоби. Според него хобито е задължително. "Тежко му на човек, който през целия си трудов живот от сутрин до вечер само върши работа, за която печели пари”, каза посланикът.

Н. пр. Стефано Бенацо вае скулптури, моделира влакове и кораби и се занимава с фотография.

Посланикът споделя, че страстта му към скулптурите се зародила преди 15 години, когато започнал да посещава курсове. "Работех през цялото време, а в края на седмицата посещавах школа и започнах да работя с дърво, мрамор, алабастър и бронз”, разказа посланикът и допълни, че в колекцията си има както малки, така и големи скулптури, като за големите спазва едно основно правило, предадено му от неговия учител: "Никога на прави скулптура, която не можеш сам да преместиш”.

Негово превъзходителство споделя, че към неговите творби предизвикват интерес сред хората, като някои почитатели на изкуството му дори са искали да закупят някои от скулптурите. Посланикът обаче никога не е излагал творбите си за продажба и не може да си представи да се раздели с тях. "Мисълта, че трябва да ги продам, да се освободя от тях, ме кара да се чувствам зле”, каза посланик Стефано Бенацо.

Другото хоби на дипломата, което предшества скулптурите, е моделизмът. "Започнах преди около 30 години. Може би защото като дете нямах електрическо влакче, като голям се развихрих в моделизма”, споделя посланикът. Той обясни, че е във връзка с Асоциацията на българските моделисти. Посланикът споделя, че много обича парните влакове и в България е открил своята "Библия” – книга, която събира в себе си всички парни локомотиви в България. "Както много други държави, България има много силен принос в областта на локомотивите. В България също има хора, които са посветили много години от живота си, за да се съхрани това богатство на машини. Вие имате изключително добри моделисти”, каза посланикът.

"Между много неща, които аз правя е и това, че създавам модели на антични православни дървени черкви. Ако една черква ми хареса, аз си осигурявам нейните планове и я построявам така "от нищо”, сподели Н.пр. Стефано Бенацо. "От две години, откакто съм тук, съм казал на всякакви хора да търсят дървена черква, която да е останала през вековете, но досега никой не е намерил”, каза посланикът и допълни, че ще се радва да открие такава черква в България, за да може да  й направи модел.