1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Бензинът поскъпва

БГ Бизнес
 

Очаква се до дни по-високите цени да влязат в сила и у нас

Котировките на американския петрол и днес се задържаха над 86 долара за барел. Това е връх в цената му от година и половина насам. Очаква се до броени дни поскъпването да се усети и при цените на горивата у нас. Анализатори изчисляват, че само за последните 2 месеца цената на петрола е скочила с 24%. И днес вече говорят за 18-месечен пик.

„Не мисля, че това е пик на цената. Очаквам цената да продължи бавно да се покачва, по-скоро това е началото на покачването”, каза Иван Костадинов, търговски директор на компания вносител на петрол.

Международните анализатори на пазара обясняват скока в цените на петрола с позитивните данни от САЩ за разкрити над 160 хиляди нови работни места през март и съживяване на потреблението. У нас  потреблението на горива значително е намаляло през първите 3 месеца на годината в сравнение със същия период на миналата - с 8% за личните автомобили, а почти 20% е спадът при бизнеса.

„Много големи фирми просто спряха да работят. Отрасли в бизнеса изпитват много сериозна криза. Всички знаем кои - строителството, транспорта”, каза Костадинов.

Поскъпването на петрола ще се отрази на цените по бензиностанциите у нас още до края на седмицата. Едновременно с тази промяна вече започва влиянието и на сезонното поскъпване на горивата, което по принцип продължава до юли.

„Очаквам лятото цената да продължи да се движи около сегашните си нива като прогнозата ми е за не повече от 90 долара на барел при сегашните около 80. Което би се отразило в цените с 15 стотинки допълнително нагоре”, прогнозира Костадинов.

Прогнозата за качване на цените с 15 стотинки важи както за бензина, така и за дизела.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии