Промените във всички закони, които засягат престъпността, ще бъдат приоритет на следващата сесия, заяви Пламен Панайотов.

"В случая за нас е важно да създадем такива законови условия, които да позволят на МВР да си върши работата", подчерта председателят на ПГ на НДСВ. Според него, тези условия няма да дават основание заловените наркодилъри да бъдат оневинявани.

Ген. Борисов е на мнение, че директорите на национални служби трябва да имат мандати. Той се аргументира така: "Една разработка изисква години наред труд, затова трябва да се създаде един екип, който да има 2-3 години напред време, който да проведе съответната операция. Това изисква спокойствие."

Управляващите се ангажираха и с по-добро финансиране на МВР.

"От името на управляващото мнозинство искам да изразя ясен ангажимент относно бюджета за следващата година, за който ние ще съдействаме да бъде по-висок и да даде по-големи възможности на МВР за ефективна работа", заяви Пламен Панайотов.

БСП също покрепи работата на МВР след среща с главния секретар Борисов. Зам.-председателят на партията Румен Петков каза, че придобитото от чутите анализи впечатление е, че МВР е впрегнало целия си ресурс и владее положението.

По-рано тази сутрин премиерът Симеон Сакскобургготски извика на разговор генерал Бойко Борисов. Той му е докладвал за обстановката в страната, която според него не дава повод за притеснения.

Единият от ранените при престрелките от последните дни ще бъде арестуван, потвърди ген. Борисов, но отказа да съобщи дали това ще е Алексей Петров, Димитър Джамов или Илиян Версанов. Има задържан за стрелбата по Версанов, каза още Бойко Борисов, но отказа да информира дали това е прекият стрелец или поръчителят.

194 души са останали в ареста за 72 часа, а още 179 са с постоянна мярка след акцията на МВР от последните дни.

Съдът е освободил групата на Йордан Гиздов, арестувана от полицията за въоръжен грабеж. По този повод генералният секретар на МВР коментира, че в момента "за Гиздов в прокуратурата протестираме - как е бил пуснат, и ако се приеме от съда, ние ще го арестуваме пак, на моя отговорност".