В момента има заявки от поне 100 общини, че могат да въведат мярката за задължителното посещение на детска градина от петгодишните, каза днес във Варна министърът на образованието Сергей Игнатов. По думите му министерството разполага със 7,5 милиона лева за обучението на децата, както и с 1,5 милиона лева за превоза на тези, които живеят в места, където няма подходящи условия. Тази мярка ще стане задължителна през 2012 г., каза Игнатов. Според него дотогава общините поетапно ще я въвеждат с решения на общинските съвети.

Има средства и за целодневното обучение на децата от 1-ви клас, каза министърът. Той уточни, че още при записването на малчуганите е отчетено къде има такава възможност - налична материална база, учители и желание на родителите. Според министъра през следващата година тази мярка ще бъде подкрепена с 21 милиона лева.

Последното изследване на НЦИОМ показва, че повече от 83 на сто от анкетираните българи подкрепят идеята петгодишните да ходят на детска градина, коментира министърът. Според него хората са убедени, че ако това стане, отпадащите от образователната система ще бъдат по-малко. Различията изчезват, където има високообразована среда, каза Игнатов. По думите му проблемът с обучението на ромите е решим. Министърът посочи, че в страната има около 60 от т. нар. „сегрегирани училища” с около 25 хиляди деца. Игнатов отбеляза, че сега предстои да излезе доклад с план за действие и през следващите три години ще бъде придвижено решението на този въпрос.