74 училища в Шуменско ще отворят врати утре. Ремонтите в някои от тях още продължават, но според Инспектората по образование те няма да нарушат нормалното протичане на занятията.

Ден преди 15 септември, ремонтът в училището в с. Хитрино все още продължава. Директорът Ерхан Хюсеин се съмнява, че ремонтните дейности ще приключат навреме.

Записаните ученици за новата учебна година в училището са със 100 по-малко. Причината - недоволство на родители от новоизбраното ръководство на учебното заведение. Най-малко са записаните деца в 7 клас. Родителите са направили инициативен комитет, който се заканва, че ще саботира началото на учебната година.

“Нямам притеснение относно началото на учебната година и съм уверен, че още в първите дни на учебната година, които деца са излезли от училището, ще се върнат. Те не са се записали никъде към момента и вероятността да бъдат в СОУ-то в Хитрино е голяма”, казва Добромир Добрев, началник на РИО на МОН в Шумен.

Ако в Хитрино началото на учебната година е под въпрос, то децата в едно от образцовите селски училища - в Царев брод, са нетърпеливи да се съберат отново заедно на 15-ти. В него ремонтите отдавна са приключили, а коридорите и стаите са украсени с приказни сюжети.