Делото за една от най-големите влакови катастрофи у нас най-вероятно ще бъде прекратено поради изтекла давност.

През 1988 година при сблъсък на два влака на гара Илиянци на място загиват 11 души, 15 умират по-късно от раните си, а 140 са ранени.

В навечерието на първия учебен ден на 1988 година на гара Илиянци товарен влак, чакащ за маневра, внезапно тръгва и започва да реже купетата на преминаващия по това време експрес за Русе. Пътническият влак е пълен с хора.

Някъде там - между 5 и 6 коловоз, се удрят товарният влак и експресът. Кървавата баня преобръща живота на десетки семейства

По време на катастрофата Радой Ласкин е постови стрелочник. По думите му неясно защо машинистът на товарната машина не е реагирал.

Повече от 22 години след катастрофата той и част от оцелелите отново са в съдебната зала, защото делото не е приключило. Причината - през 1995 година Върховният касационен съд иска делото срещу него да бъде възобновено. Тогава една деловодителка в съда вместо да придвижи документите, ги архивира. По грешка.

И така до 2009 година, когато съвсем случайно съдия от градския съд открива забравеното дело. Междувременно години наред оцелелите чакат да бъдат уведомени, какво се случва, за да търсят обезщетение.

Днес делото беше отложено за пореден път. 22 години по-късно част от свидетелите вече са покойници. Давността на процеса изтича в средата на март. А това означава, че нито един от пострадалите няма да бъде обезщетен.