Огромният леден блок с площ над 250 кв. км, откъснал се от ледник в Гренландия, не представлява незабавна заплаха за навигацията и добива на петрол в морето край канадския бряг, заяви канадската метеороложка Труди Улебън, цитирана от Франс прес.

Ако, както се предвижда, се раздроби на няколко големи къса, айсбергът може да застраши кораби и петролни платформи, но опасността не е неизбежна, увери тя. На този малък плаващ остров ще са нужни една-две години, за да стигне до източния бряг на Канада, допълни метеороложката, която забелязала айсберга миналата седмица, ползвайки спътникови снимки.

Има голяма вероятност огромният леден къс да бъде раздробен на много късове от по-топли води и големи вълни в Атлантическия океан.

"Във всеки случай днес корабите не рискуват да бъдат споходени от съдбата на "Титаник". Спътникови снимки ги предупреждават, че наблизо има айсберги. Колкото до петролните платформи, те могат да повикат на помощ кораби-влекачи, които да изтеглят надалеч ледените късове", поясни Улебън.

Миналата седмица айсберг, четири пъти по-голям от Манхатън, се откъсна от един от двата основни ледника в Гренландия. За шест дни айсбергът е изминал десетина километра по посока на протока Нерс.