Демонстрацията последва цяла поредица от съдебни дела, в които американските граждани настояват държавата да изплати компенсации за живота и труда на техните деди. Афроамериканците издигат тези искания след успеха на други подобни кампании.

Евреи получиха право на репарации за страданията на техни родственици в нацистките лагери на смъртта. Компенсации имаше и за американци от японски произход, интернирани от американските власти в трудови лагери по време на Втората световна война.

Демонстрацията във Вашингтон беше организирана от движението "Милионите за репарации". Сред зачестилите напоследък дела за финансова компенсация на робството, най-силен е интересът към делото в Бруклинския федерал съд. То е заведено от 35 милиона афроамериканци, които обвиняват две компании - застрахователна и финансова - в несправедливо обогатяване на техни бивши служители чрез търговия с роби.

На хълма Капитолия чернокожите заявиха още, че няма да гласуват за президента Буш на следващите избори, ако не получат положителен отговор на исканията си.