Всеобща радост в Чили - оказа се, че смятаните за мъртви миньори в срутена в началото на месеца мина, са живи. Новината съобщи лично президентът Себастиан Пинера. Той показа лист хартия, на който с червена химикалка е написано, че 33-мата мъже са живи. Миньорите изпратили посланието чрез сонда. Държавният глава прочете бележката, изпратена от един от оцелелите миньори до майка му.

„Скъпа Лила, аз съм добре, слава на Бога. Надявам се скоро да изляза. Трябват само търпение и вяра. Чувам отново сондата, която си пробива път към нас. Дано успее”, пише миньорът.

Спасителите успяха да прокарат кабел с камера до останалите под земята миньори. Те са в относително добро състояние. Миньорите са блокирани от 18 дни на дъното на медна мина след инцидент на пети август. Цялата страна посрещна с ликуване новината, която бе възприета като истинско чудо.

- Нито за миг не сме губили надежда! Аз бях една от онези, които през цялото време казваха, че те са живи!
- Такава радост! Чудесно е, че са успели да стигнат до тях! Остава да видим ще могат ли да им изпратят храна. Бих искал да прегърна всички миньори!

Изпитанията за миньорите обаче съвсем не са свършили. Спасители казват, че за изваждането им на повърхността може да са необходими 4 месеца. Необходимо е да се изкопае огромно количество земна маса. В момента миньорите са в специален подслон, пригоден за подобни случаи, в който има складирана храна и вода.