Районна и градска прокуратура в София проверяват пореден сигнал за лекарска недобросъвестност. Според жалбата на Антоанета Георгиева от Берковица, професор от "Александровска болница" й е взел пари за консумативи, които не е използвал, както и пари за отстраняване на тумор, който не е отстранен.

Когато на 10 декември 2010 година Антоанета Георгиева води 72-годишиния си баща във втора хирургия на "Александровска болница" в София, тя вярва, че го оставя в ръцете на професионалисти. Пациентът е с тумор на дебелото черво и е приет за операция от професор Николай Яръмов. Антоанета Георгиева твърди в жалба до медицинския одит и Здравната каса, че се е разбрала за плащане извън правилата.

"Той ми обясни, че трябва първо да набавя четири банки кръв и 2200 лева за ушивател и платно, което ще му се сложи", разказа Антоанета Георгиева.

Операцията се случва на 15 декември. Мъжът е изписан на 27 декември, а Антоанета и баща й са убедени, че туморът е отстранен.

"Минават месеци, баща ми започва да го боли адски много на същото място, както преди операцията. Личният лекар ми даде направление в Монтана при онкохирург, той го прегледа и ми каза, че според него туморът не е махан", разказва Антоанета.

Скенер в монтанската болница удостоверява, че туморът не е пипан. През март хирурзи от болницата в Монтана оперират отново Георги Богданов и вече наистина отстраняват тумора. Човекът живее още няколко месеца и вече не е между живите.

Дъщерята на пациента е пуснала жалби срещу професор Николай Яръмов още в началото на годината, веднага след като разбрала, че туморът не е махнат.

Д-р Камен Пирински, който е завеждащ отделение  е разпитван от органите на реда по същия казус. Оказва се, че документално се води подписал епикризата, тъй като на бланката е неговото име. Тогава той е бил в отпуска, но се запознал със случая.

"След като е бил отстранен в една районна болница, мисля, че и тук е трябвало да бъде отстранен.  Все пак сме университетска клиника", смята д-р Пирински.

Проверката на медицинския одит приключва, след като пациентът вече не е между живите. От там уведомяват човека, че при всяка хирургична операция, преценката за вида и обема на извършената хирургична интервенция е на специалистите от съответния опериращ екип.