1 USD
1.83957 BGN
Петрол
Bitcoin
$66,935.4

Митниците отчитат ръст на приходите от ДДС

БГ Бизнес
 

През ноември и декември очакват да се повишат приходите от вноса на горивата

Има ръст на приходите от ДДС спрямо 2009 г., няма съмнения за изпълнението на приходната част на Агенция "Митници" в бюджет 2010. Това заяви директорът на агенцията Ваньо Танов при представяне на прогнозата си за изпълнението на приходите на митниците пред парламентарната комисия по бюджет и финанси.

С 416 млн. лв. или с 17,5 процента се очаква да е ръстът на приходите от ДДС спрямо 2009 г. Танов добави, че има възможност и за допълнителни приходи. Очаква се през ноември и декември да се увеличи вноса на суров петрол и съответно да се повишат и приходите от ДДС върху горивата.

Според Танов не са толкова лоши и приходите от акциза върху цигарите. Приходите от новата цена започват от началото на април, тъй като имаше три месеца гратисен период, през който те се продаваха по старите цени, посочи шефът на Митниците.

Според него спадът в приходите е обясним и в следващите години ще има стабилизиране на пазара, а след това покачване на приходите до по-високи нива. Все по-успешно се справяме с контрабандата на цигари, добави митническият директор.

Даваме висока степен на сигурност, че през Черноморската ни граница (Бургас и Варна) контрабанда не се осъществява, рискът е от останалите граници - с Турция, Сърбия и Македония. Основно контрабандни цигари се внасят от
Украйна и Молдова, тъй като цената на цигарите в тези страни заради ниската стойност на акциза е три-четири пъти по-ниска от цената у нас.

Танов очаква до края на годината да се увеличат приходите от акциза върху тютюна. Около 200 млн. лв. е възстановила агенция "Митници" на фирмите за унищожаването на стари бандероли.

Танов заяви, че Агенция "Митници" ще изпълни плана за приходите в бюджет 2010, но изрази опасения да не претърпи промяна наредбата към Закона за акцизите и данъчните складове, която регламентира подаването на достоверна информация към Митниците от данъчните складове, произвеждащи алкохол, а също и по отношение на горивата. Според Танов има натиск за промяна в наредбата от страна на съответните браншове.

За първите седем месеца на 2010 г. имаме не само тенденция за увеличаване на износа над вноса, но и на износа към трети страни, посочи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Това е добра тенденция за запазване и увеличаване на заетостта, но води и до намаляване на приходите чрез връщане на ДДС. Има голямо увеличение на българския износ към Азия и Америка, отчете Дянков.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии