Икономически растеж от 3,5% през 2011 година не е невъзможен, каза днес във Варна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. По думите му за целта е необходимо да се развиват активни политики и затова министерството е поискало повече пари за насърчаване на инвестициите.

Дефицитът според мен не е притеснение, по-важен е растежът, а не да сме отличници по отношение на дефицита, посочи Трайков. Той допълни, че китайски инвеститор е проявил интерес към изграждане на завод в Добруджа, като инвестицията е за 120 милиона евро.

Все още не са излезли официалните статистически данни за летния туристически сезон, но неофициалните показват, че се потвърждава предварителната прогноза за ръст от около 5% на нощувките, допълни Трайков. Според него ръстът в приходите ще е по-малък заради ценовата политика на хотелиерите. Масовият туризъм се представи добре през тази година, но брандингът е това, което ще ни отвори повече врати и ще привлече повече туристи, посочи министърът. Той не конкретизира какъв ще е новият бранд на България, като се аргументира, че това е дейност, която трябва да се свърши от професионалисти.