Според министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов днешният протест на животновъдите в София е странен. На пресконференция в Министерството на земеделието Найденов заподозря, че зад протеста стои БСП.

"Беше ми изпратено копие от имейл, изпратено от Изпълнителното бюро на БСП до председателите на браншовите организации с покана за среща в 11:30 часа на ул. "Позитано". Имайки предвид, че протестът бе обявен за 12:00 часа, аз мога да тълкувам това единствено като опит да бъдат инструктирани какво да правят. Стори ми се странно", заяви министър Найденов.

"Аз познавам много добре животновъдите и знам каква организация могат да направят, а днес видях една много добра организация, която според мен е непосилна за възможностите на браншовите им организации. Беше декларирано от Сергей Станишев и Корнелия Нинова, че ще организират протести”, допълни той.

Земеделският министър бе категоричен, че министерството е в постоянен диалог с животновъдите. По думите му обаче има над 20 организации в отрасъла.

Според Найденов едва откакто правителството на ГЕРБ е дошло на власт, е започнало подпомагането на сектора. Така например през 2009 г. животновъдите са получили 79 млн. лв., от които 60 млн. лв. са били национални доплащания. Миналата година за отрасъла са дадени 112 млн. лв., от които 83 млн. лв. са били национални доплащания, а останалите – държавни помощи. През тази година животновъдите ще получат 120 млн. лв.

Министърът обяви още, че има политическа воля за облекчаване на данъчното облагане на земеделските производители, които не са еднолични търговци.

Междувременно срещата на протестиращите животновъди с премиера Бойко Борисов, която трябваше да се състои днес, се провали.