Как звучи музиката на Перу? Алекс Линарес, вокалистът на латино бандата Манго Дуенде, прекарва редовно лятото си в екзотичната страна. Алекс влезе в ролята на репортер и директно от там ни разказа за корените на латино музиката, а ние тук, на българска земя, се срещнахме с част от музикантите на Манго Дуенде.

"Казвам се Алекс Линарес. Намирам се в Лима, Перу. Днес е неделя, искам да направим една разходка”, започва разказа си той.  

"Лима, градът в който съм израснал, е много голям и един от най-старите в Америка (...) Моето семейство живее тук от 20 години. Баща ми е българин, а майка ми - перуанка. Като всяко място, където се смесват различни светове и култури, в Лима има много музика. За мен този град винаги е събирал цялата музика на Латинска Америка”, подчерта той.

Музиката на Перу звучи и в София благодарение на четирима от музикантите на Манго Дуенде. И ако за мангото е ясно, че е плод, който вирее в Южна Америка, то нека разберем и какво значи „дуенде".

"Дуенде е дух. Духчето, духа на всяко едно нещо (...) И така бандата се събра да свири музика от целия континент на Южна Америка и така решихме да е духа на Южна Америка - Манго дуенде”, обясни Христо Ганев.

На шега или не, младите музиканти свързват духа на Латинска Америка с две неща - свободата и... сериалите.

"Това е първото нещо, с което ние свързваме Латинска Америка. Сапунените сериали! Неслучайно на Христо прякорът му е Освалдо Риос”, каза Тодор Бакърджиев.

И пак на шега или не, нискобюджетен е и клипът към първата авторска песен на бандата - "Петък". Чисто латино от български тип!

Момчетата се радват, че са направили тази важна крачка, защото е много важно да оставиш все пак нещо и след себе си.

Посланието на първата песен на Манго Дуенде е категорично - спрете със скучните петъчни партита!

"Точно това искахме - хората наистина да се забавляват от сърце и да спрат да мислят кой каква кола кара, с кой излиза - ей такива работи. Просто да се забавляват наистина, да излязат една вечер и да кажат: „А, това е!”, допълни Христо. А партитата са с горещи страсти, експлозии, фойерверки, мацки, танци.  

Манго Дуенде ще започнат отново с горещите клубни партита веднага щом вокалистът им Алекс се прибере от Перу. От бандата бяха категорични, че той работи усърдно и мисли новия клип.

"Искам хората да се докоснат не само до музиката и танца, а до усещането, до изобилието на тази музика, на този свят. До духа на един народ, който, макар и да изпитва трудности, не губи способността си да се весели, да мечтае, да се влюби и да продължи напред. С усмивка”, категоричен е Алекс.