Къртицата, изнесла записите на телефонните разговори между шефа на Митниците ВаньоТанов, премиера и две депутатки от ГЕРБ, е разкрита.

Чрез полиграфско изследване в петък е установено, че един служител на ДАНС и един служител на МВР-Добрич, който е проявил немарливост, са съпричастни към изнасянето на информацията.

Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по време на кръглата маса за законодателни промени при използването на СРС-та в Народното събрание.

„Когато говорим за евентуална възможност за изтичане на информация, винаги опираме до човешкия фактор - тук опираме до лоялност”, заяви Цветанов.

Той допълни, че трябва да се оставя визуален образ на лицето, което използва съответния акаунт на работното място, където се реализира подслушването. Очаква се и други служители да минат през полиграфско изследване.

В бъдеще, за да се гарантира сигурността на информацията, събирана чрез СРС-та, служителите ще бъдат контролирани чрез видеонаблюдение, а тези от дирекцията за оперативно техническа информация ще минават на детектора на половин година.