Правителството готви нов бюджет с дефицит от порядъка на 5%. Той беше одобрен днес от социалните партньори на кабинета - работодателите и синдикатите. За да се покрие дефицитът ще се използва фискалният резерв. Подробностите от заседанието обобщава Константин Караджов.

Какви са последните прогнози за Бюджет 2010 и откъде идва този дефицит?

Кабинетът очаква, заради кризата, да събере 2 млрд. лева по-малко от акцизи и данъци. А в същото време иска да гарантира, че ще се дадат допълнително пари за здраве и социални помощи, ще се платят дълговете на държавата към бизнеса и тютюнопроизводителите и ще се строят магистрали. Тези непредвидени в бюджета разходи, плюс недостига на приходи образуват дефицит от близо 5%.

В общи линии бизнесът и синдикатите приеха, че е единственият възможен вариант е да се съкратят бюджетите на министерствата и да се бръкне във фискалния резерв. Основното в актуализацията на бюджета е намаляването на парите за министерствата и ведомства с цели 900 млн. лева. Натрупаният фискален резерв ще се ползва като буфер и после ще се възстанови. Според социалните партньори, вариантът с намалението на резерва е приемлив, макар против това да се изказаха политици и експерти.

"Защото ако не го ползваш, трябва да вземеш заем или ценни книжа да емитираш, а това излиза за обслужване по-скъпичко", смята Николай Ненков.

"От тази гледна точка ползването на фискалния резерв е абсолютно нормално и допустимо”, коментира Васил Велев.

Актуализацията на бюджета се бави вече няколко седмици и правителството още не я е внесло в Народното събрание. Според работодателите положителното е, че не се пипат данъците и социалните плащания и по този начин не се променя бизнес средата в България. Социалните партньори са обърнали внимание, че бюджетите на съдебната власт, МВР и парламента не са обект на икономии, докато в други ведомства се очертават драстични съкращения на хора и заплати.

"Първо да си намалят собствените разходи - за да покажат добър морал и да покажат на нашето общество, че са първите, които намаляват своите разходи. Господин министърът каза - ако ни подкрепите, ние сме съгласни", обясни Божидар Данев.

В тристранката дълго обсъждаха и промените в пенсионната система. Синдикатите настояват да се върне забраната за уволнение на работник три години преди пенсия.

"Естествено е работодателите да искат по-млади хора, особено хубави жени. Но трябва да има някаква мярка, защото тези хора са се утрепали от работа", смята Константин Тренчев.

Фирмите обаче твърдят, че ако се въведе такова ограничение, никой няма да назначава хора, на които им остават три-четири години до пенсия.

"Ние не смятаме, че тия защити са в полза на самите работници и това намалява гъвкавостта на пазара на труда", заяви Васил Велев.

Въпросите за пенсионната реформа обаче ще се решават след десетина дни. Тогава ще стане ясно дали и от кога стажът да пенсия ще се вдигне с три години.

Социалните партньори одобриха днес и мерки срещу безработицата. Любопитното е, че се предвижда всички работодатели да обявяват какви свободни работни места са се отворили при тях в единен интернет портал на Агенцията по заетостта. Тоест обявите за свободните позиции ще се публикуват там задължително, а не по желание, както е сега.