Хаос и паника в норвежката столица Осло. Най-малко седем души загинаха, а 15 са ранени, след като изключително мощна експлозия избухна близо до сградата на правителството. Още четирима души бяха застреляни от терорист на остров край Осло. Нападателят, облечен като полицай, откри безразборна стрелба на младежко събрание на управляващата Работническа партия.

За момента няма официална версия за двата тежки инцидента. Цялата страна е в шок.

Министър-председателят Йенс Столтенберг не е пострадал при експлозията, която избухна под прозорците на кабинета му. Той направи кратко изявление по местна телевизия като обяви, че ситуацията е изключително сериозна. Полицията се опасява, че след взрива в много от засегнатите сгради има ранени, до които за момента не може да се стигне.

Двама от ранените при експлозията са в критично състояние.

Стрелба на младежко събиране

Вторият инцидент също е изключително сериозен. Терорист нападна младежки лагер на симпатизанти на Работническата партия и откри безразборна стрелба. Полицията се опасява, че в района може да има неизбухнали експлозиви.

Анализатори твърдят, че най-вероятно има връзка между бомбената експлозия и нападението над лагера.

Коментарите на световните медии са, че става дума за добре планирана терористична операция. Лансирана беше дори версия, че зад операцията стои "Ал Каида".

Българи в Осло: Абсолютен шок, не сме очаквали

Норвежката полиция все още не съобщава данни за националността на пострадалите.
Българското посолство в Осло е в постоянен контакт с местните власти, съобщиха от министерството на външните работи.

Въпреки проблемите с комуникациите в Норвегия, успяхме да се свържем с двама българи в Осло. Техните разкази са разнопосочни.

Христо Маников е бизнесмен, който живее в Норвегия.

"Настроението е шок, шок. Хората са шокирани, защото това е нещо, което никой никога не е очаквал. В крайна сметка явно, че става дума за координирана терористична атака. Всички гледат телевизия и интернет, радио и така нататък. Всички са шокирани. Хората не могат да проумеят, че това се случва тук. Ситуацията по снимките ми на помня за 11 септември", разказа Христо Маников.

Николай Геров живее от 7 години в Осло, той практически е бил очевидец на взрива в норвежката столица.

"Аз се намирах някъде на около 5-600 метра от това място. Случи се един взрив, вдигна се малко пушек. Имаше малко счупени стъкла. 2 часа след експлозията се слагаха нови. По новините се разпространяват различни неща. Показват се кадри, заснети в първите 10-ина минути и се въртят. Бях на 8-ия етаж на една сграда, но нямаше никакви проблеми. Това, което не казват медиите е, че метрото си върви и всичко е спокойно. Ако имаше някакви стъкла по-далече от отцепения район всичко е изчистено. Даже хората по-скоро искат да влязат, за да видят какво става и непрестанно ходят с едни апарати, тъй че няма никаква паника", разказа Николай Геров.

Светът осъжда терористичната атака

Председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой заклейми бомбеното нападение срещу правителствени сгради в центъра на столицата на Норвегия като действие на „страхливост”.

Междувременно от американския държавен департамент също разкритикуваха „презряната” експлозия и предложиха помощ на властите в Норвегия, ако такава се окаже необходима.

Норвежкият премиер Йенс Столтенберг заяви, че свиква извънредно заседание на правителството. "Няколко министри ще проведат заседание тази вечер”, заяви Столтенберг и посочи, че също така има намерение да се срещне с лидерите на основните политически партии в страната в събота.