Забавените субсидии на тютюнопроизводителите у нас ще бъдат изплатени след окончателната актуализация на бюджета. Това обясни в Кюстендил, министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. По-рано днес стопаните от Първомайско отново протестираха.
Някои от протестиращите пренощуваха на открито въпреки дъжда.

„Наложи се, защото живеем в глад и мизерия. И заявявам, че сред нас няма политици и зад нас не седи никой”, каза Асен Кючуков.

„Тези хора са гладни, ние няма с какво да си купим хляб. Аз имам онкоболен и питате ли ме как карам, когато трябва да купя лекарства, а не съм получил пари”, заяви Кемал Мехмедов.
Шабан Рафет наследява производството на тютюн от баща си. От 1996 г. изцяло поема отглеждането на културата. През последните години от него зависи живота на още 25 семейства.

„Ще си платя на банките, ще си погася лихвите, осигуровките, ще платя и заплатите. Тези хора, които работят за мен, не мога да им платя заплати от няколко месеца, тока и водата не мога да си платя”, категоричен е той.

В Кюстендил министърът на земеделието и храните отговори, че до няколко седмици забавените субсидии ще бъдат изплатени - чака се актуализацията на бюджета. Найденов обясни още, че за хората от бранша е предвидена и държавна помощ за 2011 година до143 милиона лева, които ще бъдат изплащани не както досега - на килограм тютюн, а на стопанство на базата на референтните години от 2007 до 2009 г.. За напрежението в сектора министърът обвини хора от опозицията.

„Някои реши така да провокира определено напрежение и вчера на техния протест са ходили депутати от ДПС, така че трябва да ги попитате тях. Или някой просто реши да спекулира и да играе с техните страхове, с техния наистина глад, защото аз много добре знам, че голяма част от тези хора наистина са на прага на оцеляването. Но отговорни за това са същите тези хора, които бяха вчера при тях на протеста”, смята министър Найденов