В понеделник казахме, че някой може да се опита да открадне демократичната десница и сега искаме да протестираме остро срещу това, което се прави на практика. Това каза пред журналисти в парламента съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Иван Костов във връзка с изказването на вътрешния министър Цветан Цветанов, че "със СДС се работи добре в София".

"На свое заседание Синята коалиция сне доверието си от вътрешния министър през февруари и един от аргументите беше грубата му намеса, като вътрешен министър, в изборите. Сега той си го позволява отново и използва снетото доверие, за да заеме страна като вътрешен министър или като шеф на предизборен щаб в един чужд процес – в излъчването на кандидатите на Синята коалиция за предстоящите избори", посочи Иван Костов.

Според Костов премиерът Бойко Борисов е направил същото преди няколко дни. "Остро протестираме срещу това обстоятелство. Призоваваме хората да гласуват, защото ако те го направят, всички опити за внушение няма да изиграят своята роля в изборите", заяви лидерът на ДСБ.

Депутатът Веселин Методиев добави, че е недопустимо вътрешният министър Цветанов да застава на страната на кандидата за кмет на София от СДС Владимир Кисьов срещу кандидата от ДСБ Прошко Прошков. Според Методиев Цветанов е влязъл остро в поле, което не е негово. "Тези избори са отворени и всеки може да дойде да гласува. Ако г-н вътрешният министър желае да дойде да гласува, да заповяда", каза още депутатът.

"Каним и министър-председателя. След като СДС е по-добрата партия, той застана зад Румен Христов срещу Светослав Малинов, да заповяда и да гласува, но да не прави пропаганда в полза на кандидатите, не е коректно и демократично", заяви Веселин Методиев. 

Вътрешните отворени избори на Синята коалиция за излъчването на кандидат-президент ще се проведат в неделя, 12 юни. Днес в студиото на "Тази сутрин" лидерът на СДС Мартин Димитров отхвърли твърденията, че партията му ще получи подкрепа от ГЕРБ във вътрешния вот на сините.