Пропуснатите детски имунизации с тройната ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш дава вече резултати. Микробиолозите дори определят заболеваемостта от коклюш като "небивала епидемия".

Не всички инфекции през лятото, които се проявяват с мъчителна кашлица, са в резултат на вируси. Коклюшът е бактериална инфекция - предавана от човек на човек и е опасно заболяване. Затова срещу него се прилага ваксина.

"За съжаление поради пропуски в имунизационната политика на страната последните години допуснахме небивала епидемия от коклюш. Започнат ли да боледуват възрастни и да боледуват деца, умират бебета и умират много възрастни хора от коклюш", отбелязва проф. д-р Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология.

Коклюшът е силно заразен

С пръските от кашлицата един болен може да зарази около 17 души, които са в неговото обкръжение. "Заболяването се лекува с макролидни антибиотици, но за съжаление броят на лабораториите в нашата страна е сведен до една - в Националния център по заразни и паразитни болести. Наистина от Русенско може да се изпрати материал и в рамките на ден или два да се постави диагнозата. Разбира се, това може, но много по-добре би било да имаме много повече лаборатории, които да работят това заболяване.

Аз съм сигурен, че това ще стане. След време да се направи диагностична мрежа от лаборатории в страната, които да диагностицират такива заболявания. Затова личните лекари и особено родителите на малките деца трябва да вземат мерки за коклюш. Хубаво е когато се очаква бебе в семейството, родителите да се ваксинират, ако отдавна не са се ваксинирали за коклюш и да спазват много добри хигиенни норми за детето. То да не бъде в контакт с хора преди да е ваксинирано с дифтерия, тетанус, коклюш", допълва Кантарджиев.

Първата година е много важна

за изграждане на имунната защита на детето. "До шестмесечна възраст има осем убождания  и до края на годината още", напомня Кантарджиев.

Грижа на родителите е да водят на профилактични прегледи своето дете, за да бъдат направени всичките ваксинации от имунизационния календар.